Belgische vluchtelingen in Nederland
Op 4 augustus 1914 vielen Duitse legers Belgiё binnen. De Duitsers wilden in een snelle Blitzkrieg eerst Belgiё veroveren en daarna doorstoten naar Frankrijk. De invasie had tot gevolg dat duizenden Belgen op de vlucht sloegen. De meesten trokken naar Nederland. In totaal kwamen in de maanden augustus, september en oktober één miljoen vluchtelingen ons land binnen.
Vluchtoorden
Voor hen moest opvang geregeld worden. In eerste instantie werden de ontheemden ondergebracht in leegstaande fabrieken, scholen, tentenkampen en bij gastvrije particulieren. Maar dat was geen geschikte opvang voor langere tijd. De overheid besloot daarom drie vluchtoorden te bouwen in Ede, Uden en Nunspeet. Dat waren complete dorpen met winkels, scholen, werkplaatsen en een kerk.
In Vluchtoord Ede konden in februari 1915 de eerste vluchtelingen hun intrek nemen. Omdat het te groot was – er was gerekend op 10.000 mensen, maar zoveel kwamen er niet – werd het opvangkamp in januari 1917 gesloten. De bewoners kregen een plekje in Vluchtoord Nunspeet.
Vertrek
Ook in Uden konden ontheemde Belgen in februari 1915 terecht. Dit vluchtoord werd pas opgeheven na het eindigen van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1918.
Ook Vluchtoord Nunspeet was tot het einde van de oorlog bewoond. In 1919 werd het kamp afgebroken.